November 9, 2020

Vidi voor iamYu projectleider Anna

iamYu projectleider dr. Anna Lichtwarck-Aschoff (Radboud Universiteit) heeft de prestigieuze Vidi-subsidie ontvangen van NWO. Daarmee zal Anna de komende jaren onderzoeken wanneer tijdens een behandeling interventies het beste werken.
Vidi

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vorige week de Vidi-subsidies 2019 toegekend. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma. De Vidi-beurs is voor ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Van de 503 onderzoekers die een project indienden, zijn er in totaal 81 onderzoekers in de prijzen gevallen. Negen van deze gelukkigen werken in Nijmegen. Elke onderzoeker ontvangt 800.000 euro. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Tipping Points in Treatment

Anna Lichtwarck-Aschoff is universitair docent en onderzoeker aan de afdeling Pedagogische Wetenschappen van de Radboud Universiteit. Zij gaat haar Vidi gebruiken om te onderzoeken op welke moment in psychologische behandeltrajecten interventies het beste werken. Dit gaat zij vooral onderzoeken bij jongeren in de jeugdzorg. In een interview voor Vox Magazine legt Anna haar onderzoek uit: ‘Vaak zie je dat er fases zijn tijdens behandelingen waarin patiënten destabiliseren. Op die momenten zijn ze het meest vatbaar voor verandering, zowel ten goede (psychisch herstel) als ten kwade (je verliezen in een verslaving).’

In haar onderzoek hoopt Anna te leren herkennen wanneer deze veranderfases, of kantelpunten, in de behandeling eraan zitten te komen. ‘Omdat patiënten dan instabieler zijn, zijn ze misschien ook vatbaarder voor interventies die ze juist de goede kant op sturen, is mijn vermoeden.’ Voor dat idee gaat ze theorieën over instabiele systemen toepassen die in heel andere vakgebieden gebruikt worden, zoals de ecologie. Lees hier het hele interview.

Jeugdzorg op maat

Doel is om het onderzoek meteen ook toe te passen in de klinische praktijk en professionals zo te ondersteunen in het bieden van jeugdzorg op maat. Zodat behandelingen nog beter aansluiten op de individuele behoeften van jongeren. iamYu zal worden ingezet om op een gepersonaliseerde en frequente manier te meten wat belangrijk is voor jongeren tijdens behandeling.

Op de hoogte blijven van nieuws, ontwikkelingen & testsessies rondom iamYu? Schrijf je dan hier in.

Meest recent