Pluryn interviewt iamYu

Volgend jaar wordt een spannend jaar voor iamYu. De testsessies met de eerste live versie van de gepersonaliseerde monitoringsapp staan gepland. Jongeren, begeleiders en projectleden: iedereen is benieuwd hoe de app gaat werken ‘in het echt’. Pluryn vroeg ambassadeur Harrie en projectlid Roy wat iamYu zo bijzonder maakt.
December 11, 2020
Jeugdzorg anders leren denken over meten

“Er zitten heel wat haken en ogen aan de manier waarop we nu meten in de jeugdzorg”, vertelt Roy Otten, hoofd R&D bij Pluryn, in het interview. Hij noemt twee redenen, allereerst zijn de metingen nu vrij arbitrair. “We meten nu meestal met een voor- en een nameting om te kijken of we verschil kunnen meten voor en na de behandeling. Doe je de nameting een dag eerder of later, dan krijg je mogelijk hele andere uitkomsten. Gedrag is dynamisch en dus vaak aan behoorlijke fluctuaties onderhevig.”

Tweede punt van kritiek op het huidige meten in de jeugdzorg is dat standaard vragenlijsten vaak maar een paar items hebben die echt van toepassing zijn op het individu dat je voor je hebt. “Met iamYu is dat anders. Daarmee brengen we het netwerk van factoren in kaart die er op dat moment voor díe jongere toe doen. Bij middelengebruik vragen we bijvoorbeeld heel gericht naar redenen voor gebruik en omgevingsfactoren, naar de rol van vrienden, ouders en anderen in het sociale netwerk, en wanneer er precies gebruikt wordt. Zo start je de behandeling met een gepersonaliseerd beeld, dat je vervolgens heel frequent monitort.

Bij iamYu stelt de jongere zelf de vragen op, in samenspraak met een behandelaar, en beantwoordt die in de app.

Via de app heeft de jongere ook zelf voortdurend het veranderproces in beeld. Dat komt de resultaten van de behandeling ten goede.”

Prachtig concept

Persoonlijk begeleider Harrie Hendriksen is naast zijn werk op de groep ambassadeur voor Pluryn. Tjidens een rondleiding ter voorbereiding op dit filmpje raakte hij in gesprek over de app en was zijn interesse gewekt. Sinsdien is hij als nauw betrokken bij de ontwikkeling van iamYu. “Ik was meteen enthousiast, omdat ik iamYu een prachtig concept vind.

iamYu past perfect bij wat we zo belangrijk vinden: zelfregie en zelfredzaamheid.
Je gaat met cliënten in gesprek over wat zíj belangrijk vinden, waar zíj aan willen werken en welk persoonlijk doel zíj met iamYu willen monitoren. Dankzij de app ga je als begeleider ook veel gerichter het gesprek aan. Je hebt meer aanknopingspunten. Contactmomenten met cliënten zijn daardoor veel directer, persoonlijker, intensiever.”
Ik hoef geen pagina’s rapportage terug te lezen om te zien hoe ’t met mijn jongere is gegaan sinds m’n laatste dienst. Met iamYu zie ik in één oogopslag hoe het ervoor staat met een doel dat hij/zij zichzelf gesteld heeft.
Klein beginnen, groot bereik

IamYu is niet alleen een app vóór jongeren, de app is ook mede ontwikkeld dóór jongeren. Vanaf de allereerste aanzet waren ze nauw betrokken en hielden ze het projectteam bij de les. Roy: “We willen voorkomen dat we iets unieks ontwikkelen, maar dat het niet ingezet wordt, omdat er niet naar de gebruikers is geluisterd. Inmiddels is er ook veel interesse van andere zorgorganisaties in iamYu, maar we starten klein. Het moet staan als een huis voordat we de app verder uitrollen.” Harrie: “Ik sta te popelen om met iamYu aan de slag te gaan. Ik heb jongeren gesproken die zeiden: ‘Als dit er was geweest toen ik op de groep woonde, had me dat enorm geholpen’. Ik denk ook dat er weinig grenzen zijn aan het gebruik van de app. Als een cliënt denkt: ‘Dit kan mij helpen’, dan moet hij of zij ’t zeker proberen.”

Het interview is op de website van Pluryn te vinden. Op de hoogte blijven van testsessies en ontwikkelingen van iamYu? Schrijf je dan hier in.

Meest recent